Cranio-Sacraal Therapie

Cranio-Sacraal Therapie is een zachte methode met als doel het lichaam uit te nodigen om in diepe rust te gaan. Op die manier worden spanningen losgelaten en het zelfherstellend vermogen gestimuleerd, het lichaam krijgt de ruimte om terug optimaal te functioneren.


In Cranio-Sacraal Therapie wordt er meestal aan de schedel, de wervelkolom en het sacrum gewerkt. De therapeut gaat op zoek naar het Cranio-Sacrale ritme. Dit ritme wordt doorgegeven door het hersenvocht binnen onze schedel en wervelkolom.  Het ritme heeft een weerslag op de rest van ons lichaam. Via het zenuwstelsel en het bindweefsel wordt het ritme overgedragen aan spieren, organen en ledematen.


Als het Cranio-Sacrale ritme verstoord is kan het lichaam ziek worden. Deze verstoring kan ontstaan door langdurige spanningen, fysieke letsels of onverwerkte emoties.


Tijdens de behandeling lig je op een behandeltafel en draag je best losse kledij waarin het makkelijk is om te ontspannen. Best geen riem, zware juwelen of horloge.


Met de vingers en handen wordt er gevoeld naar bewegingen. Deze bewegingen worden zachtjes gevolgd, af en toe wordt er een lichte tegendruk gegeven. Nooit wordt er geforceerd, enkel uitgenodigd, het lichaam krijgt de kans om los te laten.  Door via aanraking contact te maken met het ritme kan de opgeslagen energie vrijkomen en terug ruimte scheppen. Contact met het ritme kan ons verbinden met de adem van het leven.


Cranio-Sacraal Therapie is geschikt bij tal van klachten zoals vermoeidheid, chronische pijn, stress, slaapproblemen, oorsuizen, verteringsproblemen, angst, depressieve gevoelens. Maar het kan ook om jezelf eens te verwennen, ter ondersteuning, als zelfzorg of voor ontspanning.


Ook kinderen hebben baat bij deze therapie: leerproblemen, houding- en bewegingsproblemen, gedragsproblemen, coördinatie- en spraakstoornissen, concentratieproblemen, ADHD.


De zachtheid van deze therapie maakt hem toegankelijk voor iedereen.